kontakt@fundacjaprawaojca.pl

Menu Close

O Fundacji

Powstała w 2020 roku jako miejsce gdzie będzie można otrzymać szeroko rozumianą pomoc, wsparcie w tak trudnych tematach jakimi są sprawy sądowe, rozstania z partnerem, kontakt ze specjalistami tj. psychologowie, radcowie prawni, oraz zrozumienie nowego etapu życia. Początkowo oparta głównie na własnych wieloletnich, różnych przeżyciach i doświadczeniach. Obecnie rozwinięta o setki innych przykładów, analiz zarówno dobrych jak i złych kroków od momentu pierwszych życiowych zmian.

Fundacja w swoim funkcjonowaniu wspiera głównie mężczyzn, zarówno ojców jak i osoby w małżeństwie i w związkach nieformalnych. Ukierunkowana jasno na formę wsparcia, kierunek, a także misję i cel jaki przyświeca jej od samego początku powstania. Ciągły rozwój i zaangażowanie społeczne pozwala na kolejne etapy budowania świadomości wśród ludzi, tworzenia nowych planów i docierania do coraz szerszego grona ludzi, jak i poszerzania aspektów celów statutowych fundacji.

Co daje Fundacja?

Korzyści jakie daje fundacja nie są mierzalne w przypadku każdej kolejnej zgłaszającej się osoby. Bywają porady i wsparcie jednorazowe, bardziej w formie zapytania o daną sytuację w życiu, bądź zrozumienie pewnego zachowania czy czynów ze strony innych osób. Większa część osób natomiast potrzebuje pełnego, szeroko rozumianego pojęcia „sprawy sądowe”, „ rozwód”, „psychologia ludzka” itp. Tutaj w zależności od nastawienia i zaangażowania zgłaszającej się osoby można od podstaw bez wiedzy na tematy prawa, psychologii wykształcić, wesprzeć, dać poczucie jedności z fundacją. Dzięki wypracowanym i rozwijanym w fundacji wydarzeniom tj. dyżury, spotkania w miastach, rozmowy konsultacyjne, warsztaty, szkolenia on-line każdy może na dany moment swojej sytuacji osobistej odnaleźć interesujący go w fundacji działający proces.

Kogo to dotyczy?

Nie można w jednoznaczny sposób określić kto powinien skorzystać z fundacji. Wszystko zależy od danej osoby, od jej charakteru, sytuacji w jakiej się znajduje, czy chęci zapoznania się z nowym etapem, który zapewne prędzej czy później do niego nadejdzie. Moją skromną osobą, czyli Prezesa Fundacji zachęcam każdą osobę, która już w głowie rozpoczyna obawy, widzi prawdopodobnie nieuniknione konsekwencje życia prywatnego. Tak samo w sytuacji, gdy widzi znajomego, członka rodziny, który może w takiej sytuacji się w przyszłości znaleźć. Należy o tym rozmawiać, nie wstydzić się.
Proszenie o pomoc, zdobycie się na odwagę i otwarcie się przed specjalistą powinno być czymś oczywistym, a jednak jest to najtrudniejsze u płci męskiej.
W świecie do którego dążę jako misja, każda dorosła osoba w momencie pierwszych symptomów zmian życia osobistego, powinna zapoznać się z działalnością fundacji Prawa Ojca.

KRS

Statut

Fundacja Prawa Ojca

Pobierz Statut Fundacji

Zachęcamy do zapoznania się ze statutem Fundacji Prawa Ojca dostępnym do pobrania pod poniższym przyciskiem

Razem pomóżmy dzieciom!

Fundacja Prawa Ojca od stycznia 2023 roku ma możliwość przekazania na Organizacje Pożytku Publicznego część podatku dochodowego PIT – 37, oraz PIT – 36.
Wielkim wsparciem jest ta forma pomocy do rozwoju i funkcjonowania Fundacji.

Rozliczając roczny podatek, również możesz pomagać. Podziel się tym, co i tak oddajesz i przekaż 1,5% swojego podatku dla podopiecznych Fundacji Prawa Ojca. Dzięki nam uda się na pewno zrobić dużo dobrego.